Deze week het kunstenaarsportret van Andy Warhol, die naast kunstenaar ook als filmregisseur en auteur werkzaam was. Werkend vanuit zijn Factory werd hij wereldberoemd met zijn zeefdrukken.

In het kort
Geboren als Andrew Warhola, groeide Andy Warhol op in Pittsburgh, Pennsylvania. Hij koos voor een studie toegepaste kunst en viel al gauw op vanwege zijn tekentalent. In 1949 vertrok Warhol naar New York, waar hij werkte als reclameontwerper en illustrator. Ook veranderde hij in die tijd zijn naam in het meer Amerikaans klinkende Andy Warhol.

In de jaren ’60 begon Warhol te schilderen op groot formaat, met daarop bekende alledaagse producten in de hoofdrol, zoals Coca-Cola flesjes en Campbell’s soepblikken. Al gauw maakte hij deze schilderijen niet meer met de hand, maar met behulp van de zeefdruk-techniek. Op deze manier was niet alleen het onderwerp een massaproduct, maar werd ook het werk zelf een vorm van massaproductie.

coca-cola    Coca-Cola-Art_Andy-Warhol_Green_Coca-Cola_Bottles
3 Coke Bottles (1962), Green Coca-Cola Bottles (1962)

Naarmate Warhol steeds bekender werd, opende hij een nieuwe studio, die hij The Factory noemde. Hier werden o.a. zijn zeefdrukken geproduceerd door zijn assistenten en werkte de redactie van het door Warhol opgerichte tijdschrift Interview. Maar bovenal was het een ontmoetingsplaats voor artistiekelingen. Fotomodellen, travestieten, artiesten, er kwamen allerlei mensen over de vloer. Warhol had hen nodig, ze inspireerden hem bij het maken van zijn kunst.
skull.jpg!Blog  brillo-soap-pads-1969.jpg!Blog chanel.jpg!Blog  cow-1.jpg!Blog
Skull (1976), Brillo Soap Pads (1969), Chanel No. 5 (1980), Cow (1966)

De stijl van Andy Warhol is een typisch voorbeeld van de pop-art. Geïnspireerd op de Amerikaanse, populaire cultuur, lieten de pop-art kunstenaars allerlei bekende, alledaagse objecten terugkomen in hun werk. Warhol schilderde eigenlijk alles waar hij van hield, van bankbiljetten tot beroemdheden, dingen die mensen al kennen. Hij liet ze maken door assistenten, het handschrift van de kunstenaar was niet belangrijk. Sterker; hoe onpersoonlijker het werk was, hoe beter.

marilyn.jpg!Blog  mao-2.jpg!Blog  
Marilyn (1967), Mao (1972)

Naast de vele schilderijen die Warhol maakte, was hij ook actief in andere media. Zo maakte hij films, van soms wel uren lang, waarbij vaak een persoon te zien die niks of weinig doet, bijv. slapend. Ook maakte Warhol coverillustraties voor o.a. de Rolling Stones en The Velvet Underground.

velvet-underground-nico.jpg!Blog
Velvet Underground & Nico (1967)

Zelf kijken
In Pittsburgh, Pennsylvania staat het Andy Warhol Museum, waar ze een enorme collectie hebben van maar liefst 12.000 Warhols. Verder kun je zijn werken vinden in diverse musea over de hele wereld, zoals het TATE modern in Londen.

Zelf doen
Bekijk de kunstwerken hieronder. Warhol maakte deze portretten van Gertrude Stein in 1980 (links) en Ingrid Bergman in 1983 (rechts).

Gebruik een vierkant formaat vel papier als ondergrond, van ongeveer 25×25 cm. Beplak dit vel met gekleurde vierkante en rechthoekige stukken papier. Dit wordt je achtergrond.

Maak nu een foto van jezelf van je hoofd en schouders. Print deze foto uit (hoeft niet in kleur); let op het formaat, niet te groot/klein voor je ondergrond! Trek de contourlijnen en een aantal belangrijke details over met zwarte stift. Leg de foto nu onder je achtergrond en leg beide blaadjes op een ligbak of tegen het raam, zodat je de contourlijnen over kan trekken op de achtergrond. Doe dit eerst met potlood. Werk de lijnen daarna uit met pastelkrijt. Maak de lijnen scherper bij de contourlijnen en maak schaduwen door het krijt een beetje uit te vegen.

gertrude-stein.jpg!Blog  ingrid-bergman-as-herself.jpg!Blog