Deze week het kunstenaarsportret van Egon Schiele; een kunstenaar die behoort tot zowel de Jugenstil als het Expressionisme en een groot bewonderaar was van de kunstenaar Gustav Klimt. 

In het kort
De Oostenrijkse Egon Schiele (1890-1918) was een teruggetrokken en gesloten persoon, onopvallend en stil. Hij komt al op jonge leeftijd in aanraking met de dood, door het overlijden van zijn vader en zus.

Terwijl Schiele op de kunstacademie realistisch leert schilderen volgens de traditie, groeit zijn interesse voor de kunstenaars van de Wiener Sezession, zoals Gustav Klimt. Deze lokale Jugendstil-variant bekritiseerde het traditionele in de kunst en omarmde het decoratieve. Ook raakt hij beïnvloed door het werk van Oskar Kokoschka, eveneens een Oostenrijkse kunstenaar. Zelf richtte Schiele met wat klasgenoten een eigen kunststroming op, de Neukunstgruppe (nieuwkunstgroep). Ze wilden werk maken op basis van het individuele gevoel en niet op historische kennis. Deze groep bleef niet lang bestaan, maar Schiele’s uitgesproken visie wel.

Schiele is vooral bekend om zijn tekeningen en schilderijen van, meestal naakte, mensfiguren. Dit deed hij met zijn typische krachtige en hoekige lijnen, vervreemdende kleuren en met een expressieve blik in de ogen. Hierdoor worden ze door sommigen als beangstigend en schokkend ervaren. Ook het expliciet seksuele karakter in een aantal van zijn werken leverde een schandaal op, waarvoor Schiele zelfs 3 dagen in de gevangenis zat.

In 1918 overlijdt Schiele’s vrouw, toen 6 maanden zwanger, aan de Spaanse griep. Drie dagen later overlijdt ook Egon Schiele op 28-jarige leeftijd aan dezelfde ziekte.

portrait-of-the-painter-anton-peschka-1909  portrait-of-karl-zakovsek-1910
portrait-of-edith-schiele-the-artist-s-wife-1915  landscape-at-krumau-1916 seated-woman-with-bent-knee-1917  self-portrait-with-checkered-shirt-1917
V.l.n.r.
Portrait of the Painter Anton Peschka, 1909
Portrait of Karl Zakovsek, 1910
Portrait of Edith Schiele, the artist’s wife, 1915
Landscape at Krumau, 1916
Seated Woman with Bent Knee, 1917
Self Portrait with Checkered Shirt, 1917

Zelf kijken
Er zijn 2 musea met specifiek het werk van Egon Schiele; het Egon Schiele Museum in Tulln, Oostenrijk en het Egon Schiele Art Centrum in Český Krumlov, Tsjechië. Ook het Gemeentemuseum in Den Haag heeft meerdere werken van Schiele, waaronder het schilderij Portret van Edith (de vrouw van Schiele).

Zelf doen: portrettekenen in één lijn
Egon Schiele staat bekend om zijn lijnvoering. Vooral in zijn tekeningen is dat goed te zien. De opdracht van deze week luidt als volgt.
Zoek een afbeelding van een persoon (bijv. op internet of in een tijdschrift). Je kunt ook iemand vragen om model te staan.
Teken deze persoon na, maar houd gedurende het tekenen je potlood/pen constant op het papier! Pas als je tekening helemaal af is, laat je het papier los. Terwijl je tekent, zul je ook regelmatig naar de persoon moeten kijken, maar teken dan gewoon door. Het gaat er niet om dat de tekening perfect lijkt op de persoon in het echt of op de afbeelding, maar meer om het experiment en de oefening met lijnwerking.
Als je het lastig vindt om meteen een hele persoon te tekenen, kun je ook beginnen met een hand. En als je de smaak te pakken hebt, probeer dan ook eens een gezicht van dichtbij!
Hieronder zie je een aantal voorbeelden van Schiele.

Succes!

schiele_handen schiele_lijntekening

Bronnen
http://www.artsalonholland.nl/grote-meesters-kunstgeschiedenis/egon-schiele
http://www.wikiart.org/en/egon-schiele (afbeeldingen)