In het kort
Henri Rousseau (1844-1910) kennen we voornamelijk van zijn jungleschilderijen. Hij is echter nooit buiten Frankrijk geweest en heeft dus ook nooit een echte jungle gezien. Hij liet zich o.a. inspireren tijdens bezoekjes aan de Parijse dierentuin, de botanische tuinen en het natuurhistorisch museum.

Rousseau: “When I am in these hothouses and see the strange plants from exotic lands, it seems to me that I am entering a dream.”

Rousseau kreeg de bijnaam ‘Douanier’, omdat hij belastinginner van beroep was. Op zijn veertigste begon hij pas met schilderen, zonder enige verwante opleiding en contacten. Hij exposeerde zijn werk tijdens de Salon des Indépendants van 1886, maar dat viel totaal verkeerd bij het publiek. Ze vonden het amateuristisch, het perspectief was niet geloofwaardig, de compositie onhandig, enz.
Gelukkig waren er ook mensen die wel enthousiast waren over het werk van Rousseau. En niet de minste; grote kunstenaars als Camille Pissarro, Pablo Picasso en Juan Gris konden zijn werk wel waarderen en raakten met hem bevriend. Rousseau’s werk heeft iets weg van kinderboekillustraties en juist door “zijn gebrek aan technische kennis en vaardigheden, krijgt het een individuele stijl.” (Gompertz, 2012).

Tegenwoordig hangen de werken van Rousseau in de grote kunstmusea wereldwijd.

Scout attacked by a tiger, 1904
Woman walking in an exotic forest, 1905
The dream, 1910
Negro attacked by a jaguar, 1910
The hungry lion throws itself on the antelope, 1905

Zelf kijken
Om het werk van Rousseau in het echt te bewonderen, moet je wat verder reizen. Het schilderij The dream bijvoorbeeld hangt in het MoMA, New York.

Zelf doen
Geïnspireerd door de jungleschilderijen van Rousseau, heb ik onderstaande kleurplaten getekend. Klik op de link om de afbeelding te openen, print ze uit en kleuren maar! Je eigen jungletekening maken kan natuurlijk ook. Veel plezier!

Kleurplaat 1
Kleurplaat 2
Kleurplaat 3


Bronnen

Dat kan mijn kleine zusje ook, Will Gompertz
www.moma.org