Het 20e en laatste kunstenaarsportret gaat over Jackson Pollock. Net als de kunstenaar van het eerste kunstenaarsportret, Mark Rothko, hoort hij in het rijtje van de Amerikaanse abstract expressionisten. Lees hier meer over hem en zijn werk!

In het kort
Jackson Pollock (1912-1956) werd geboren in Cody, Wyoming en groeide op in San Diego, California. In 1930 vertrok hij naar New York, waar hij ging studeren aan de Arts Student League. In die periode ontmoette hij Amerikaanse en Mexicaanse kunstenaars en ‘muralisten’ en groeide zijn interesse voor grote muurschilderingen.

mask_1941  blue-moby-dick_1943
Mask (1941), Blue Moby Dick (1943)

Vanaf 1946 begon Pollock met het spetteren van verf op doek, ook wel dripping genoemd. Met deze techniek ging hij steeds verder, tot hij uitkwam bij zijn action-paintings. Hierbij werd de verf op een groot doek, dat op de grond lag, gegooid en gedruppeld. Hij gebruikte kwasten, maar smeet de verf vaak ook vanuit de pot op het doek. In een soort trance danste hij over het doek. Voor Pollock was een schilderij geen afbeelding, maar een actie; een spontane handeling. De drip-paintings die hij maakte in deze periode worden gezien als zijn belangrijkste werk en in 1956 kreeg hij de bijnaam Jack the Dripper.

galaxy-1947  number-3_1948
Galaxy (1947), Number 3 (1948)

Net als Mark Rothko behoort Pollock tot de Abstract Expressionisten. Deze Amerikaanse kunststroming, tevens de eerste grote kunststroming na de WOII, kwam voort uit een aantal Europese kunststromingen, zoals het Kubisme, Surrealisme en de abstracte kunst van De Stijl. Wat de Amerikanen anders deden, had met name te maken met het formaat en de compositie. Ze werkten met enorme doeken en ze behandelden het doek als één groot werkveld. Binnen het Abstract Expressionisme heb je de colorfield-paintings; geheel abstract en gericht op kleur (o.a. Rothko) en de action-paintings; expressief en gericht op de handeling van het schilderen zelf (o.a. Pollock).

number-6-1949  convergence-1952
Number 6 (1949), Convergence (1952)

Zelf kijken
De meeste werken van Pollock hangen in Amerika; o.a. in New York, Houston, Washington D.C. en San Francisco.

Zelf doen
Ga nu zelf aan de slag en maak je eigen mini-Pollock!
Bij deze opdracht spettert de inkt letterlijk alle kanten op. Zorg dus voor een ruime ondergrond van kranten en trek een verfjas of oude kleren aan.

Wat heb je nodig:
– Stevig tekenpapier (bijv. 180 gr.), A5 formaat
– Verschillende kleuren ecoline
– Penselen

Doop je penseel in het potje met ecoline, breng hem op ongeveer 10 cm boven het papier en tik er een paar keer tegen aan op de bovenkant, zodat de ecoline eraf spettert op het papier. Herhaal dit een paar keer en doe dan hetzelfde met de andere kleuren. Hoe langer je doorgaat, hoe voller het wordt. Aan het eind kun je ervoor kiezen om je papier op te tillen en verschillende kanten op te bewegen, zodat de druppels naar beneden rollen. Ook kun je met een rietje de druppels verschillende kanten op blazen.

stap1 stap2 stap3 stap4 stap5