In het kort
Kazimir Malevich (1879 – 1935) is een van de belangrijkste Russische kunstenaars uit de eerste helft van de 20e eeuw. Hij experimenteerde met verschillende stijlen, zoals het impressionisme en het kubisme, maar hij is vooral bekend geworden met zijn abstracte werk. Hij wordt ook gezien als een van de grondleggers van de abstracte kunst, met als hoogtepunt het zwarte vierkant (zie afbeeldingen).
Zijn zelfbedachte stijl, het suprematisme, bestond uiteindelijk alleen uit eenvoudige vormen en primaire kleuren. Hij vond dat alleen op deze manier de pure emotie op de toeschouwer kon worden overgebracht. Je zou dan immers niet afgeleid worden door herkenbare dingen op het schilderij.
Later, toen Stalin aan de macht kwam en alle abstracte kunst verboden werd, ging Malevich weer figuratief schilderen.

Malevich: “Onze huidige tijd moet begrijpen dat niet het leven de inhoud van de kunst zal zijn, maar dat de kunst de inhoud van het leven moet worden, aangezien het leven alleen dan mooi kan zijn.”  

3.taking-in-the-harvest-1911 4.black-suprematistic-square-1915
5.suprematism-two-dimensional-self-portrait-1915 6.self-portrait-1933
V.l.n.r.
1. Taking in the harvest, 1911
2. Black suprematistic square, 1915
3. Suprematism two-dimensional self-portrait, 1915
4. Self-portrait, 1933

Zelf kijken

Ook deze week weer een tip voor het weekend; de tentoonstelling ‘Kazimir Malevich – de jaren van de figuratie’ is nog t/m 15 maart 2015 te zien in het Drents Museum in Assen.

En voor als je liever thuis blijft: Kunstuur heeft in 2013 een gehele aflevering gewijd aan Malevich. Bekijk de aflevering terug via deze link.

Zelf doen
Om zelf abstracte kunst te maken, kun je wel als uitgangspunt iets figuratiefs nemen. Bijvoorbeeld een foto die je zelf hebt gemaakt. Deze kun je vervolgens steeds verder abstraheren, tot het oorspronkelijke beeld uiteindelijk niet meer herkenbaar is en je een abstract beeld overhoudt.

Deze opdracht heb ik met een aantal klassen gedaan tijdens mijn docentstage op een middelbare school. Hieronder zie je een aantal van de resultaten van de leerlingen.

AbstractSchilderij_17 AbstractSchilderij_12 AbstractSchilderij_9 AbstractSchilderij_4 AbstractSchilderij_2 AbstractSchilderij_1

Je hebt nodig: een foto of plaatje (wij gebruikten schilderijen van o.a. Mondriaan, Sluyters en Derain als uitgangspunt, maar je kunt elk willekeurig plaatje gebruiken) , gekleurde vellen papier, schaar, A4 papier als ondergrond (wit of in kleur) en lijm.

Aan de slag: kijk goed naar het plaatje en probeer de grote (hoofd-)vormen en -lijnen te ontdekken. Kijk eventueel tussen je wimpers door. Kies dan de kleuren papier die je wilt gebruiken, ongeveer 3 kleuren, de achtergrond niet meegerekend. Gebruik het liefst andere kleuren dan op het plaatje. Knip de vormen zo los mogelijk uit, zonder ze eerst te tekenen! Als je alle vormen hebt uitgeknipt, leg je ze op de achtergrond. Je kunt er nu voor kiezen om ze op dezelfde manier op te plakken als je voorbeeldplaatje, maar op een andere manier kan natuurlijk ook!

Bronnen
DADA, nr. 74 ‘Made in Russia’ (info over Malevich)
www.dekunsten.net (quote van Malevich)