Nina gaat op reis en daarom de komende 2 vrijdagen (13 en 20 maart) geen kunstenaarsportret! Hierbij wil ik wel meteen even van de gelegenheid gebruik maken om wat meer te vertellen over de kunstenaarsportretten. Inmiddels staan er namelijk alweer 6 online. 

Naast het lesgeven op een middelbare school, vond ik het tijd voor een nieuw persoonlijk project. Ik besloot iets te doen waarin ik zowel als illustrator werk en als ‘kunstdocent’. Ik begon met het tekenen van portretten van bekende kunstenaars uit de kunstgeschiedenis met Oost-Indische inkt. Toen ik er een aantal af had, zette ik er eentje op mijn blog met wat informatie over de kunstenaar (Mark Rothko) en een bijpassende opdracht voor thuis of in de klas. De week erna zette ik een tweede portret online (Henri Matisse) en inmiddels zijn we 6 weken en 6 kunstenaarsportretten verder.

Aangezien er nogal wat grote kunstenaars zijn, ‘beperk’ ik me (voorlopig) tot de kunstschilders uit de moderne kunst (ca. 1900-1945) en iets daarna, zoals Mark Rothko. Ik kies ze uit vanuit mijn eigen interesse, maar ik kijk ook naar actuele tentoonstellingen waar het werk van de kunstenaars te bewonderen is.

Vanaf 27 maart weer elke vrijdag een kunstenaarsportret!

 

Foto: ‘Kunstenaarsportretten’ van de Nederlandse fotograaf Joseph Jessurun de Mesquita uit 1888.