In het kort
Mark Rothko (1903-1970) was een Amerikaanse (oorspronkelijk Russische) kunstenaar. Hij is vooral bekend geworden met zijn abstracte werk; grote doeken met kleurvlakken over en naast elkaar. Zijn werk behoort dan ook bij het Abstract Expressionisme; een Amerikaanse kunststroming van na de WOII. Wat vooral belangrijk is, is de ervaring die hij zelf had bij het maken van het schilderij (en als het ware in het schilderij stopte) en de ervaring die de bezoeker krijgt bij het zien van het schilderij.

Rothko: “A painting is not a picture of an experience, it ís an experience.” (1959)

Zelf kijken
Een tip voor het weekend: je kunt het werk van Rothko nog tot 1 maart 2015 bewonderen in het Gemeentemuseum in Den Haag!

Zelf doen
Als illustrator en kunstdocent, laat ik me graag inspireren door de grote kunstenaars uit het verleden.  Zo ook door Rothko. Het werkt heel bevrijdend om alleen maar abstract met de kleuren bezig te zijn, zonder dat het iets hoeft voor te stellen.
Ga ook aan de slag thuis en maak je eigen mini-rothko! Je kunt allerlei materialen gebruiken, ook door elkaar heen. Rothko zelf gebruikte olieverf. Ik heb ecoline gebruikt, daarbij lopen de kleuren automatisch al in elkaar over, zeker als je nat-in-nat werkt.

Rothko_schilderij3 Rothko_schilderij2 Rothko_schilderij1 Rothko_schilderij6 Rothko_schilderij5 Rothko_schilderij4