Deze week het kunstenaarsportret van Oskar Kokoschka. Hoewel rond 1900 de Jugendstil nog steeds de gangbare kunststroming was, koos hij voor een expressionistische stijl. Lees en bekijk hier meer over hem en zijn werk.

In het kort
De Oostenrijkse Oskar Kokoschka (1886-1980) begon na zijn middelbare schooltijd aan een kunstopleiding, de kunstgewerbeschule in Wenen, waar hij les kreeg van o.a. de kunstenaar Gustav Klimt. Met name dankzij de modernistische architect Adolf Loos, kreeg Kokoschka veel bekendheid. Via Loos kwam hij in contact met de elite van Wenen, waar vele opdrachten uit voortkwamen.

Kokoschka schilderde veel portretten. Hij wilde de personen zo echt mogelijk weergeven. Maar hij deed dit niet door de personen zo waarheidsgetrouw na te schilderen, maar door de emoties van de personen te uiten. Dit deed hij met felle, krachtige kleuren en door de verf op een ruwe manier aan te brengen. Zijn werk behoort daarom tot het Expressionisme; de expressie staat voorop.

OK_at_Easel  the-power-of-music
In 1909 deed Kokoschka mee aan een tentoonstelling in Wenen. Gustav Klimt noemde hem het grootste talent van de jongere generatie, maar het grote publiek was niet te spreken over het werk dat ze te zien kregen. Ze zagen de dingen liever in een positief daglicht, vredig en in een realistische schilderstijl. Daarentegen was het werk van Kokoschka fel, krachtig en ruw, maar daardoor des te levensgetrouwer.

gitta-wallerstein  children-playing-1909
Zelf kijken
Verschillende werken van Oskar Kokoschka kun je dicht bij huis bewonderen; in het Boijmans van Beuningen Museum in Rotterdam en het Rijksmuseum in Amsterdam.

Zelf doenkokoschka_the-mandrill
Naast de vele portretten van mensen, schilderde Kokoschka ook vaak dieren. Kijk maar naar de Mandril hiernaast. Laat je inspireren door dit expressionistische schilderij en ga aan de slag met je eigen kunstwerk!

1. Neem een stevig vel papier of een schilderdoek als ondergrond. Teken hierop met potlood je favoriete dier. Zoek eventueel een plaatje als voorbeeld.
2. Pak nu je verfspullen; kwasten en/of penselen en verf (rood, geel, blauw, zwart en wit). Leef je uit! Schilder je dier met felle kleuren. De kleuren die je gebruikt hoeven niet realistisch te zijn (liever niet zelfs!), maar denk aan kleuren die je bij het karakter van het dier vindt passen. Doe dit ook voor zijn omgeving, de achtergrond, zodat het één geheel wordt. Voor het ruwe effect van Kokoschka kun je de kleuren mengen tijdens het schilderen, dus op je kunstwerk zelf i.p.v. in een mengbakje. Maar laat ook vooral kleuren naast elkaar staan, dus zonder het te mengen tot een egale kleur, zodat je mooie kleurcontrasten krijgt.