Deze week is het de beurt aan Paul Gauguin; de kunstenaar die in Arles intensief samenwerkte met Vincent van Gogh en later de Europese beschaving ontvluchtte en zijn geluk zocht in Frans-Polynesië. 

In het kort
Paul Gauguin (1848-1903) werd geboren in Parijs en groeide daar op totdat het gezin naar Peru vertrok. Zijn vader overleed op de reis ernaartoe en Gauguin verbleef samen met zijn zus en moeder in grote welvarendheid dankzij familieleden in Peru. Een paar jaar later keerden ze terug naar Frankrijk.
Gauguin werkte jaren bij de koopvaardij, waarvoor hij lange reizen op zee maakte en later bij de Franse marine. Bij terugkomst in Frankrijk werkte hij zich op tot een succesvol effectenmakelaar, waardoor hij samen met zijn vrouw en kinderen een luxueus leven leidde. Daarnaast was hij kunstverzamelaar en amateur kunstenaar.

Stromingbanks-of-the-oise-1881
In 1874 zag Gauguin een tentoonstelling van de Impressionisten. Hij was diep onder de indruk en kocht verschillende schilderijen van o.a. Claude Monet en Camille Pisarro. Vanaf dit moment ging hij zelf ook serieus als kunstenaar aan de slag, waarbij hij veel hulp kreeg van Pisarro. Zijn schilderijen uit die tijd laten veel kenmerken van het Impressionisme zien.
Banks of the oise, 1881

Toch wilde Gauguin meer, iets anders. Toen hij de kunstenaar Paul Cézanne ontmoette, keerde hij het Impressionisme definitief de rug toe. De schilderijen die hij maakte in die periode, behoren tot het landscape-at-arles-1888Post-Impressionisme; een stroming die voortkwam uit het Impressionisme, maar die zich minder richtte op een realistische weergave en meer op emotie en gevoel en beeldaspecten als compositie, kleur en vorm. Gauguin liep hiermee vooruit op het kleurgebruik van de Fauvisten (zoals Matisse) en de Expressionisten (zoals Schiele). Ook leerde hij veel van Vincent van Gogh, met wie hij een tijd in het Franse Arles woonde en werkte. Deze situatie eindigde in ruzies en depressies bij beide kunstenaars, maar ondanks dat de samenwerking van korte duur was, hebben ze veel aan elkaar gehad. Met name het felle kleurgebruik van van Gogh heeft Gaugain sterk beïnvloed.
Landscape at Arles, 1888.

In 1891 vertrok Gauguin naar Frans-Polynesië, eerst naar Tahiti en vervolgens de Marquesaseilanden. Hier zou hij -op een enkele terugkomst naar Frankrijk na- tot aan zijn dood in 1903 blijven. Het werk dat hij hier maakte, behoort tot zijn belangrijkste en meest kleurrijke werk.
Links The Seed of the Areoi, 1892.

Tot slot behoort het latere werk van Gauguin ook tot het Symbolisme. De Symbolisten richtten zich op het verleden, op het onderbewuste en de verbeeldingskracht. Ze willen juist het niet-zichtbare in beeld brengen, i.p.v. de realiteit zoals die is. Ze hebben hiermee vele kunststromingen beïnvloed, waaronder het Surrealisme en het Dadaïsme.
Rechts The Vision after the Sermon (Jacob wrestling with the Angel), 1888.

the-seed-of-the-areoi-1892    the-vision-after-the-sermon-jacob-wrestling-with-the-angel-1888

Zelf kijken
In het Van Gogh Museum in Amsterdam hangen 3 werken van Gauguin. Wil je meer werk van hem zien? Dan kun je het beste naar Musée D’orsay in Parijs. Daar hebben ze maar liefst 10 Gauguins!

Zelf doen
Voor Paul Gauguin was kleur erg belangrijk. Daarom deze week een kleurplaat van zijn schilderij Twee Tahitiaanse vrouwen op het strand (1891) via de website van supercoloring. Print de kleurplaat uit om in te kleuren met je eigen tekenmateriaal of kleur ‘m digitaal in via deze link.

Paul_Gauguin_056  Tahitian-Women-On-the-Beach-by-Paul-Gauguin-coloring-page