In het kort
De Duits-Zwitserse Paul Klee (1879-1940) groeide op in een muzikaal gezin en kon zelf ook erg goed viool spelen. Toch koos hij ervoor om kunstschilder te worden. Beïnvloed door de byzantijnse kunst die hij zag in Italië, ging hij aan de slag.

Paul Klee hoort bij het Expressionisme; de kunststroming tussen 1905 en 1940 waarbij het gevoel uiten voorop stond. Zijn schilderijen hebben iets weg van kindertekeningen, daar liet hij zich ook door inspireren. Ze zijn speels, kleurrijk, enerzijds abstract, dan weer figuratief. Dromen, muziek, poëzie en mythologie zijn veelvoorkomende thema’s in zijn werk.

Paul Klee heeft een grote invloed gehad op de moderne kunst, zo ook op de kunstenaars van de Cobra-beweging. Deze kunstenaars uit Denemarken, België en Nederland (Copenhagen-Brussel-Amsterdam) gingen door met het uitgangspunt van de kindertekening.

Fish_Magic1925 Senecio1922
Fish Magic, 1925                                              Senecio, 1922

Zelf kijken
Het schilderij Mit besonderen Köpfen, 1938 (Met bijzondere hoofden) hangt in het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Andere schilderijen van Klee zijn o.a. te zien in de grote musea van New York en het Zentrum Paul Klee in Bern.

Zelf doen
Naar aanleiding van het schilderij Einst dem grau der nacht enttaucht, 1918 laat ik deze week een stappenplan zien om je eigen versie van dit schilderij te maken.

Zoals je hieronder ziet heeft Klee een tekst verwerkt in zijn schilderij. Voor jouw versie kun je  een eigen tekst gebruiken of bijv. het alfabet nemen. Voor het voorbeeld heb ik een uitspraak van Klee gebruikt; Art does not reproduce the visible; rather, it makes visible’.

paul-klee-einst-dem-grau-der-nacht-enttaucht-1918   stap1   stap2   stap3   stap4   stap4

Stap 1.
Verdeel je blad in een aantal horizontale lijnen met potlood (afhankelijk van de hoeveelheid woorden) en schrijf daarin je tekst in blokletters van lijn tot lijn.

Stap 2. 
Trek de geschreven tekst over met (watervaste) fineliner en gum de potloodlijnen uit.

Stap 3.
Begin nu met kleur (bijv. met ecoline, acrylverf of stift) de stukjes tussen de letters in te kleuren. Als je dat gedaan hebt, kleur je ook ‘vakjes’ buiten de tekst, maak de vakjes ongeveer zo groot als 1 letter.