In het kort
De Belgische kunstenaar René Magritte (1898 – 1967) wordt gezien als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Surrealisme. In zijn schilderijen is niets wat het lijkt. Hij wilde daarmee laten zien dat het leven een illusie is; geen beeld is echt. 

Na zijn opleiding aan de Brusselse Academie, werkte Magritte als ontwerper in een behangfabriek en maakte hij affiches. Ondertussen begon hij aan zijn carrière als kunstschilder met het maken van kubistisch, futuristisch en abstract werk. Vanaf het moment dat hij het werk van Giorgio de Chirico zag, begon zijn werk surrealistischer te worden. Later raakte hij ook beïnvloed door kunstenaars als Salvador Dalí, Joan Miró en André Breton. Maar Magritte gaf zijn eigen draai aan het Surrealisme.

De schilderijen van Magritte zijn levensecht, maar tegelijkertijd klopt er iets niet. Alledaagse voorwerpen worden in een niet-alledaagse context geplaatst. Hierdoor krijgen de beelden iets griezeligs en onheilspellends.
In het werk van Magritte zie je ook regelmatig personen terug waarbij het gezicht bedekt is. Dit heeft waarschijnlijk te maken met Magritte’s moeder, die toen hij 13 jaar oud was zelfmoord pleegde. Ze sprong in de rivier de Samber en werd gevonden met een doek voor haar gezicht.

Het Surrealisme duurde van 1924 tot 1945, maar tot op de dag van vandaag zijn er kunstenaars die ‘surrealistisch werk’ maken. Denk maar aan filmregisseurs David Lynch en Tim Burton.

the-lovers-1928  the-red-model-1935  not-to-be-reproduced-1937  the-treachery-of-images-this-is-not-a-pipe-1948  the-empire-of-lights-1954  the-great-war-1964
V.l.n.r.
The lovers, 1928
The red model, 1935
Not to be reproduced, 1937
The treachery of images (this is not a pipe), 1948
The empire of lights, 1954
The great war, 1964

Zelf kijken
Dicht bij huis kun je voor het werk van Magritte terecht in het Boijmans van Beuningen Museum in Rotterdam. Maar wat ook zeker de moeite waard is, is het Musée Magritte Museum in Brussel.

Zelf doen: Surrealistisch Collage
René Magritte (en ook andere surrealistische kunstenaars) combineerde vaak alledaagse voorwerpen op een niet-alledaagse manier. Daardoor lijkt het realistisch, maar kan het in werkelijkheid niet zo zijn. De opdracht van deze week sluit daarbij aan.

Je hebt hiervoor nodig:
– kranten en/of tijdschriften
– een schaar
– lijm
– een vel papier als ondergrond (bijv. A4)

Blader in de tijdschriften/kranten op zoek naar afbeeldingen die je zou kunnen gebruiken voor je surrealistische collage. Knip verschillende dingen uit en leg ze daarna bij elkaar. Schuif met de afbeeldingen en kijk welke combinaties goed bij elkaar passen. Voor de voorbeelden hieronder heb ik steeds 2 afbeeldingen gebruikt. De laatste 2 afbeeldingen zijn van leerlingen uit de 3e klas voortgezet onderwijs. Je kunt dus ook meerdere afbeeldingen gebruiken. Veel plezier!

magritte_opdracht1 magritte_opdracht2 magritte_opdracht3
   Afb. 1                                                 Afb. 2                                               Combinatie

magritte_opdracht5       magritte_opdracht4      magritte_opdracht6 surrealisme9                surrealisme13

Bronnen
‘Dat kan mijn kleine zusje ook’, Will Gompertz (2012)
http://www.wikiart.org/en/rene-magritte (afbeeldingen)