Het kunstenaarsportret van deze week gaat over Salvador Dalí. Lees meer over deze excentrieke, surrealistische kunstenaar die zichzelf een genie noemde en ga aan de slag met je eigen surrealistische kunstwerk!

In het kort
De Spaanse Salvador Dalí (1904-1989) begon al op jonge leeftijd met tekenen. Hij kreeg les van een vriend van zijn vader, de impressionistische schilder Ramón Pichet. Vanaf 1921 studeerde hij aan de kunstacademie in Madrid.

Surrealisme
Tijdens en na zijn studieperiode aan de kunstacademie van Madrid, experimenteerde Dalí met diverse kunststromingen. Zo heeft hij bijvoorbeeld impressionistisch en kubistisch werk gemaakt, o.a. beïnvloed door het werk van Pablo Picasso. Toch is hij uiteindelijk een echte surrealistische kunstenaar. Het werk van Joan Miró en Giorgio de Chirico wakkerde deze interesse aan en de ontmoeting met André Breton in Parijs zorgde voor een officiële toelating tot het Surrealisme. Al snel werd Dalí een belangrijke figuur van deze beweging.

the-temptation-of-st-anthony     la_persistencia_de_la_memoria-1931
Links: The temptation of St. Anthony Rechts: La persistencia de la memoria (De volharding der herinnering), 1931

Zijn werken zijn uiterst precies geschilderd, in kloppend perspectief en met oog voor detail. Toch is er steeds iets vreemds in de schilderijen te zien en waan je je in een soort droomwereld als je ernaar kijkt. Dit is het surrealistische aspect; het lijkt echt, maar toch klopt het niet. Alledaagse voorwerpen, die geen enkel verband met elkaar hebben, worden met elkaar gecombineerd. Of verschillende herkenbare voorwerpen of personen vormen samen een nieuw beeld. En soms zijn er herkenbare dingen te zien, maar op een eigenaardige manier vervreemd, zoals de olifanten en de klokken hierboven. Naast schilderijen maakte hij ook surrealistische sculpturen.

three-sphinxes-of-bikini    face-of-mae-west-which-may-be-used-as-an-apartmentlobster-telephone-1938    venus-de-milo-with-drawers-1
V.l.n.r. Three sphinxes of Bikini, Face of Mae West which may be used as an apartment, Lobster-telephone, 1938, Venus de Milo with drawers I

Film
Dalí heeft ook verschillende films gemaakt. Samen met Luis Buñuel maakte hij de surrealistische film Un chien andalou. Ook begon hij met Walt Disney aan een animatiefilm. Ze hebben dit zelf niet afgemaakt, maar in 2003 is het door de Walt Disney Studio alsnog afgerond en als bonusmateriaal bij de film Fantasia uitgebracht. Bekijk hier het filmpje Destino van Disney en Dalí.

Je kunt Dalí misschien gek vinden of juist geniaal, zelf was hij in ieder geval nogal vol van zichzelf. Zo zei hij bijvoorbeeld “Iedere morgen wanneer ik wakker word, is mijn grootste vreugde: dat ik Salvador Dalí ben.” en in 1967 schreef hij het boek Mijn leven als genie.

Zelf kijken
De werken van Dalí zijn over de hele wereld verspreid. Het Boijmans van Beuningen Museum in Rotterdam heeft meerdere werken van Dalí in de collectie en in Figueres, Spanje (de geboorteplaats van Dalí) vind je het Dalí Museum.

Zelf doen
Dalí was heel goed in perspectieftekenen. Hierdoor lijken zijn schilderijen nog realistischer. Ze worden surrealistisch doordat hij er bijvoorbeeld dingen aan toevoegt die niet kunnen of dingen combineert die eigenlijk helemaal geen verband met elkaar hebben.

Nu je wat meer weet over Salvador Dalí en het Surrealisme, kun je zelf aan de slag met je eigen surrealistische kunstwerk.

Wat heb je nodig:
– Vel tekenpapier (A4 of A3)
– Grijs potlood (gum en puntenslijper)
– Liniaal
– Teken- en/of schildermateriaal (Bijvoorbeeld kleurpotlood of waterverf)

1. Teken eerst licht de achtergrond met potlood. Kies voor een binnenruimte of een landschap. Zorg ervoor dat dit er zo realistisch mogelijk uitziet, dus denk aan het perspectief en bijvoorbeeld schaduwen als je er iets inzet. Als basis kun je de voorbeelden hieronder overnemen.
perspectief_landschap-01   perspectief_ruimte-01

2. Teken nu iets in de ruimte wat vervreemdend is; dus surrealistisch! Dit kan van alles zijn, kijk maar eens naar de voorbeelden hieronder.

voorbeeld1
 voorbeeld4voorbeeld3    voorbeeld2

3. Werk je tekening uit met je teken- en/of schildermaterialen.
4. Zet je handtekening rechtsonder in je tekening.